Oorzaken van bedplassen

Orsaker till sängvätning hos barn

Självklart finns det inga barn som VILL kissa i sängen, och de gör det inte med flit för att vara olydiga. Och det beror inte heller på att de har svårt att lära sig saker eller att de har känslomässiga problem. Så vad beror det på?

Att känna till orsakerna till att barnet kissar i sängen om natten kan hjälpa både dig själv och ditt barn att hantera problemet. En läkare kan ta prover för att utesluta att det rör sig om en urinvägsinfektion och undersöka varför just ditt barn kissar i sängen. Kanske är det bara ett steg i barnets utveckling som han eller hon växer ifrån förr eller senare.

I de allra flesta fall beror enures på någon av följande orsaker:

Ärftliga faktorer

Sängvätning är ofta ärftligt. Om en av föräldrarna har varit sängvätare som barn är det ungefär 40 % risk för att barnet också blir det. Om båda föräldrarna har varit sängvätare ökar risken till omkring 70 %.

Hormoner

Hjärnan utsöndrar hormonet antidiuretiskt hormon när man sover för att sänka urinproduktionen på natten. Därför kan vi sova hela natten utan att behöva kissa. En del barn behöver tid på sig att utveckla förmågan att producera tillräckligt mycket hormon. Därför kissar de i sängen.

Blåsans utveckling

En del barn har en urinblåsa som inte kan rymma tillräckligt mycket urin i förhållande till deras ålder. Blåsan kan därför inte rymma den mängd urin som utsöndras på natten. Det kan vara så även om det produceras tillräckligt mycket antidiuretiskt hormon. Du kan hjälpa ditt barn att öka blåsans kapacitet genom att i små steg öka tidsperioderna mellan varje toalettbesök under dagen. På så sätt tränas blåsan så att chanserna ökar att den "orkar" hålla inne den urin som produceras under natten.

Informationen från hjärnan till blåsan

Det kan hända att hjärnan inte reagerar på signalerna från blåsan om att den är full. Om informationen når hjärnan vaknar barnet och kan gå på toaletten, men den här informationsvägen kanske inte är helt utvecklad ännu.

Djup sömn

När vi sover utsöndras hormonet ADH (antidiuretiskt hormon) som minskar produktionen av urin i njurarna, så att vi inte behöver vakna och kissa. Hos en del barn är den här produktionen inte helt utvecklad, vilket gör att de kissar i sängen.

januari, 2023

Tags: , , , ,

Rekommenderad artikel

Upptäck Drynites® produktsortimen

Något för alla!
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Nattunderbyxor

Se Produkter
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats

Se Produkter
es.se